Sommarbestigning av Saitaristjåkkå

 

I Pårtemassivet i södra delen av Sareks nationalpark reser sig ett av Sveriges mest dramatiska fjäll; Saitaristjåkka. Fjället, som ofta bara benämnes Saitaris, med en höjd på 1908 möh är en av de få  toppar i Sverige som endast kan bestigas med regelrätt bergsklättring. Saitaris bestegs första gången 1897 av Nils August Olsson, troligen via översta delen av nordkammen.

 

Saitaris sedd från Pårtetjåkkå (2005). Till höger fortsätter kammen mot Palkatpakte (1951). Foto: Magnus Bredin.

 

Saitaris sedd från söder med ostkammen och passet mot Palkatpakte till höger. Foto: Magnus Bredin.

 

Saitaris bestiges lättast via ostkammen. Gå upp över södra Saitarisglaciären till passet mellan Saitaris och Palkatpakte (1951). Följ sedan ostkammen mot toppen. På kammen finns tre krux som visas på den översta bilden.

 

1. Det första är en kamin som ser värre ut än den är och kan lätt klättras utan säkring eftersom man är bra skyddad från fall bakåt.

 

2. Det andra är en mer än 90gradig vägg strax innan förtoppen. Denna vägg måste forceras för att komma upp på översta kammen. Här krävs säkrad klättring (svårigheten ca 4). Inte så långt men dom yttre förutsättningarna på denna plats gör det lite knivigt.

 

3. Det tredje är en svaklippa som utgör sista hindret innan toppen. Den kan klättras osäkrad men det är nog något på gränsen till vad man bör göra.

 

Generellt är det inte själva klättringen som gör berget svårt. Stora delar av berget består av lösa stenar och block. Detta i kombination av bråda hundrametersstup är det som bedöms som värst.

 

Tack till Magnus Bredin för informationen.

 

Dela med dig av dina erfarenheter från området